Langharige katten hebben een intensieve vachtverzorging nodig. Door de structuur van de lange vacht kunnen er al na enkele dagen klitten ontstaan, daarom is het van belang de vacht van uw kat regelmatig (dagelijks) te kammen en/of te borstelen.
Helaas vindt niet elke kat dit prettig en kan men niet altijd voorkomen dat er toch klitten ontstaan. Een enkele klit is gemakkelijk te verwijderen maar indien u te lang wacht zullen de klitten aan elkaar gaan kleven en ontstaat er een viltlaag. Deze viltlaag zit tegen de huid aan en is alleen door scheren te verwijderen
Mede daardoor is er een groeiende vraag om de vacht van de kat te verzorgen.
De langharige vachten worden erg mooi na een plukbeurt. Dit is voor de meeste katten erg ontspannend. Ze liggen dan vaak te snorren, terwijl hun vacht steeds mooier wordt.
Maar ook de “huis-tuin-en-keuken” kat kan erg gebaat zijn bij een trimbeurt. Vooral te dikke katten, of oudere katten zijn niet goed meer in staat om hun vachtje te onderhouden. De oude wolharen blijven zitten en langzaam maar zeker verklit de vacht. Deze voelt dan hard aan en kan dan gaan stinken.
Daarnaast is er een groep katten dat al verklit wordt binnengebracht. Vaak onder de oksels en in de liezen gaat het snel mis.
Klitten doen pijn en gaan steeds meer pijn doen. Wil de kat zich bewegen, dan wordt hij hierin belemmerd. Soms gaan ze uit pure narigheid zelf de klitten eruit trekken met hun tanden. Dat is erg pijnlijk.
Uitkijken bij zelf knippen, want onder zo’n vilt laag gaat de huid zich oprollen, het krijgt steeds minder ruimte. En er staat spanning op. Ga je zelf knippen, dan zit je erg snel door het velletje .